Bemiddeling is kiezen voor een oplossingsgerichte aanpak
Celebrate conflict
Tracht een conflict te zien als de opportuniteit om connecties te verdiepen en te versterken.
Elke dag staan we in conflict met onszelf en anderen. Zou ik al opstaan of blijf ik nog eventjes liggen? Wil jij vanavond het vuil buiten zetten?
In onze samenleving vermijden we graag het woord conflict vanuit de negatieve lading die het voor vele mensen draagt. Doch is het de kunst om het te zien als de mogelijkheid om je band met elkaar te versterken.
Wat is bemiddeling?
De essentie van bemiddeling is het faciliteren van onderhandelingen. Tijdens deze gesprekken gaan partijen met ondersteuning van een derde, de bemiddelaar, samen op zoek naar een oplossing voor hun conflict. Het bemiddelingstraject kan op eender welk moment opgestart worden, en kan over verschillende thema's gaan. We zoeken welke belangen er spelen bij elke partij en zoeken van daaruit een oplossing waar elke partij zich goed bij voelt.
De meest voorkomende en gekende vorm is echtscheidingsbemiddeling. Partijen gaan dan met een bemiddelaar aan de slag om een EOT (=echtscheiding onderlinge toestemming) uit te werken die voldoet aan alle formele eisen en de wensen van partijen. Maar eveneens wanneer partijen niet gehuwd waren kan bemiddeling hulp bieden door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een werkbare kindregeling in het kader van een ouderschapsplan.
Wat zijn de voordelen van bemiddeling?
- Partijen zijn zelf meester van hun conflict
- Bemiddeling is vertrouwelijk
- Een relatief duurzame oplossing
- Bemiddeling is gemiddeld 7x goedkoper dan een gerechtelijke procedure:
www.tijd.be/netto/budget/Vermijd-een-rechtszaak-kies-voor-bemiddeling/10027099?ckc=1&ts=1533066181
Hoe verloopt een bemiddeling?
Tijdens een intake verkennen we de problematiek en bekijken we samen of bemiddeling een oplossing kan bieden.
Voorafgaand aan de bemiddeling wordt een bemiddelingsprotocol opgesteld met duidelijke afspraken omtrent het bemiddelingsproces.
De bemiddelingsgesprekken vinden plaats in een veilige context, waarbij partijen naar elkaar luisteren en samen zoeken naar een oplossing waarmee elk van hen akkoord gaat. De bemiddelaar is neutraal en neemt geen standpunt in, maar zorgt voor een context met inlevingsvermogen en zorg voor elkaar waarbij problemen bespreekbaar worden gemaakt.
De gemaakte afspraken worden op papier gezet, en indien nodig en/of gewenst worden deze bekrachtigd door een rechter of notaris.
Wat moet ik doen als ik een bemiddeling wil starten?
Een bemiddelingstraject is slechts mogelijk en zinvol wanneer alle partijen hiervoor open staan. Daarom doet U er goed aan om voor te stellen aan de andere partij om samen een informatief gesprek in te plannen, zodat we kunnen bekijken of bemiddeling voor jullie een oplossing kan bieden en dit het traject is waarmee jullie verder wensen te gaan. U kan ons vrijblijvend contacteren om een afspraak vast te leggen.
CONTACTGEGEVENS
JUSTILA
Meerstraat 31
3583 Paal
T: 0456/01.23.26
E: info@justila.be
BETAALMOGELIJKHEDEN
Payconiq
Via overschrijving
WETTELIJKE INFORMATIE
Algemene voorwaarden
BTW: BE0775 427 601